יום רביעי, 30 בדצמבר 2009

החשש האישי שלי מקפיר ביתי

יש לא מעט ממצאים המעידים כי משקאות פרו-ביוטיים מועילים לבריאות, ובכל זאת מנקר בי חשש מסויים לגבי קפיר. הסיבה היא מאוד פשוטה: הקפיר הביתי אינו מבוקר, והעובדה שמי שנתן לי את התרבית מרגיש מצויין עדיין לא מאפשר לי לדעת אילו חיידקים גדלים בתרבית שלי. בסופו של דבר, עצם העובדה שהקפיר לא עושה אותי חולה אינה מעידה כי הוא לא גורם נזק.

תמיד ייתכן שקיים בתרבית חיידק המפריש חומרים הגורמים נזק בטווח הארוך. לא חסרים באינטרנט דוגמאות של אנשים שלקחו תוספי מזון וגרמו לעצמם נזק לאחר תקופה, למשל: סכנות בשילוב תוספי מזון ברפואי\תרופות, נזק מאבקת חלבון ועוד.

לדעתי צריך לחשוב יותר טוב כיצד משיגים קפיר\פטריה טיבטית\יוגית ממקור מבוקר ולהתייעץ עם המקור מוסמך (תזונאי קליני, רופא משפחה). הערה: אתר אלמוני באינטרנט או בלוג כלשהו הם לא מקור מוסמך.

יום שני, 23 בנובמבר 2009

אז מה זה בכלל?

ע"פ מה שמופיע בויקיפדיה על Kefir:
מדובר במשקה פרו-ביוטי דמוי יוגורט שהגיע מהקווקז. המשקה מבוסס על חלב, וניתן להכינו מחלב ממקורות שונים: חלב מהחי או מהצומח (חלב קוקוס או סויה). בכדי להכין את המשקה משרים גרגרי קפיר בחלב למשך כיממה.
גרגרי קפיר הינם תערובת של חיידקים ושמרים בתערובת עם חלבונים, ליפידים וסוכר. הגרגרים הינם בית גידול למגוון רחב של למיקרו-אורגנזמים פרו-ביוטיים רבים.

במספר מקומות שאומרים כי פטריה יוגית \ טיבטית (Tibetan mushroom) זה קפיר (Kefir), אך במקומות אחרים טוענים שזה לא בדיוק אותו דבר אלא שני דברים דומים. בשורה התחתונה: לדעתי מדובר בדברים דומים אך בהרכב שונה של חיידקים ושמרים, וזאת בהתאם למקורם (קפיר - קווקז, פטריה טיבטית - מהמזרח).

בכל מקרה הן פטריה יוגית והן קפיר הם לא פטריה. מדובר בחיידקים ושמרים, המופיעים בצורה גושים קטנים לפעמים נראים כמו פופקורן ולפעמים כמו קוטג' שכאשר מכניסים אותם לחלב ליממה הופכים אותו למשקה דמוי יוגורט פרו-ביוטי עם סגולות רפואיות מדהימות (משיפור ההרגשה ועד ריפוי סרטן).

כמה תמונות של גרגרי קפיר מויקיפדיה: